پوشش مقوا را می توان در دو گروه روکش مقوای گرماژ پایین و گرماژ بالا دستهبندی کرد که در ادامه هردسته را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم. روکش یکی از خدمات پس از چاپ است. هدف اصلی استفاده از خدمات پس از چاپ، بهتر کردن سه پارامتر زیبائی ظاهری، استحکام بیشتر و بهداشتی کردن مقوا است.
انواع روکش مقوا
انواع روکش یا پوشش مقوایی برای قبل و بعد از چاپ عبارتند از:
- سلفون
- یووی
- کاغذ روزنامه
- کاغذ گلاسه
- کاغذ کرافت
- پلی کردن
پوشش یا سلفون چیست و چه انواعی دارد؟
سلفون یک لایه نازک پلاستیکی است که جزء پوشش چاپ محسوب شده و در انواع صنایع به کار می رود و مهمترین مصرف آن در صنعت چاپ و بستهبندی محصولات است. بعد از تولید بستهبندی و انجام چاپ معمولا با در نظر گرفتن سلیقه مشتری روی پک را یک لایه سلفون میکشند تا جعبه ظاهری زیباتر پیدا کند. برای آشنایی با انواع چاپ بهتر است مقالهی معرفی 5 نوع چاپ جعبه مقوایی را مطالعه کنید.
سلفون انواع مختلف دارد که عبارتند از:
سلفون مات: این نوع نسبت به سلفون براق کدرتر است و نور را کمتر بازتاب میکند و به دلیل همین بازتاب کم نور، دید بهتری برای مخاطب ایجاد می کند. ویژگی سلفون مات این است که رنگ اصلی بستهبندی را با کیفیت بالاتری نشان میدهد و معمولا برای چاپ کاتالوگها از آن استفاده میکنند.
سلفون براق: این سلفون شفاف بوده و بازتاب نور زیادی دارد، رنگ ها را شادابتر نشان داده و تصویر بستهبندی در دید مشتری زندهتر به نظر می رسد. استفاده از سلفون مات و براق بسته به نظر و سلیقه مشتری دارد.
سلفون حرارتی: به سلفونی گفته می شود که یک لایه نازک چسب داشته، وقتی آن را روی بستهبندی میکشند با یک دستگاه مخصوص به آن حرارت وارد شده که این حرارت باعث چسبیدن سلفون بر روی کاغذ و مقوا میشود. این نوع سلفون تقریبا بهترین نوع سلفون است و معمولا برای جعبه و بستهبندی بهداشتی کاربرد دارد.
سلفون واتربیس یا چسبی: این سلفون بر روی خود چسبی دارد که بر روی کاغذ و مقوا کشیده شده و میچسبد.
سلفون مخملی: سلفون مخملی نوعی از سلفون حرارتی است که شکلی مخملی دارد و بوسیله دستگاه حرارت داده شده و بر روی بستهبندیها کشیده میشود.

پوشش مقوا باگرماژ پایین
یووی و انواع آن
یو وی، نوعی خدمات پس از چاپ است که از اشعه فرابنفش برای خشک کردن جوهر استفاده میکند. یکی از مزایای یووی سرعت بالای خشک شدن جوهر و دقت زیاد است. با این کار مقاومت و جلوه بصری چاپ افزایش پیدا میکند. یووی باعث زیباترشدن جعبهها میشود و تاثیری بر مقاومت فیزیکی آن ندارد. جنس این روکش از مایع غليظ و شفافی است که برروی چاپ اعمال میشود.
انواع یووی عبارتند از:
یووی سیلندری
این نوع یووی به صورت کامل بر روی بسته بندی اعمال میشود، به صورتی که ماده یووی توسط حلال رقیق شده و بعد از عبور سیلندر بر روی مقوا بطور کامل پخش میشود.
یووی موضعی
یووی موضعی فقط بر روی مکانهای خاصی از بسته بندی یا برای طرح و شکل موردنظر مشتری ریخته میشود، برای انجام این نوع یووی از توری و شابلون استفاده میکنند.
یووی هیبرید
یووی هیبرید بوسیله دستگاه چاپ و زینک بر روی جعبهها قابل انجام است، این نوع یووی دقت خوب و ظرافت بالایی داشته و همچنین باعث براق شدن سطح بستهبندی میشود.
پوشش مقواهای گرماژ بالا
کاغذ روزنامه
کاغذ روزنامه اولین بار از چوب درخت اسپروس تهیه شد و در کل درختان برگ سوزنی مانند درخت کاج و به روش مکانیکی برای تهیه این کاغذ ایده آل است. البته لازم به ذکر است امروزه اغلب این نوع کاغذها هم ازخمیر بازیافت تهیه میشود. از این کاغذ برای چاپ روزنامه ، مجلات ، آگهی تبلیغاتی و بروشور نیز استفاده میشود. نسبت به کاغذ سوپر یا سفید رنگ نسبتا کدرتری دارد(تیرهتر).
کاغذ گلاسه
کاغذ گلاسه همان کاغذ تحریر است که یک روکش براق روی آن کشیده شده است. کاغذ گلاسه، سطحی صاف و هموار است که امکان افزایش مقاوت بیشتری را فراهم میکند. از این کاغذ برای کتابهای عکسدار، مجلهها، روزنامه و کارت ویزیت نیز استفاده میکنند.

کاغذ کرافت
خمیر ساخت کاغذ را به دو صورت مکانیکی و شیمیایی می توان تولید کرد. در روش مکانیکی، چوب را خورد و آسیاب می کنند و با افزودن مایع آنرا تبدیل به خمیر می کنند. اما در روش شیمیایی با افزودن سولفات و مواد شیمیایی بافت های چوب را متلاشی و به این روش خمیر کاغذ تولید میشود.
یک دانشمند آلمانی به نام کرافت برای اولین بار این فرمول شیمیایی را ابدا کرد که خمیر و کاغذ حاصل از آن از مقاومت و استحکام مطلوبی برخورد دار بود. کاغذی که از چوب و با فرمول شیمیایی این دانشمند تولید شد بنام او یعنی کاغذ کرافت ثبت شد.
کاغذ تولید شده به روش کرافت از کیفیت و مقاومت مناسب در برابر پارگی برخورد دار است. به همین خاطر این کاغذها در صنعت بستهبندی از استقبال زیادی برخورد دار شد بگونهای که مقوا یا جعبههایی مانند جعبههای فست فود (جعبه پیتزا، جعبه همبرگر و…) از این نمونه است.
از دیگر مزایای کاغذ کرافت به مقاومت آن در برابر نفوذ رطوبت می توان اشاره کرد. این امتیاز برای بسته بندی محصولاتی که رطوبت دارند و نگهداری و حمل و نقل آنها بصورت سردخانهای است از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین دلیل جعبههای مقوایی که با رطوبت سر و کار دارند از پوشش کرافت باید استفاده کرد. از مهمترین نوع این جعبههای مقوای به جعبههای فستفود و بستهبندیهای گوشت میتوان اشاره کرد.
عملیات پلی کردن مقوا
در عملیات پلی کردن، قبل از اینکه روکش مقوایی بر روی مقوا چسبانده شود مواد پلاستیکی را ذوب میکنند و روی سطح مقوا میپاشند. در مرحلهی بعد روکش برروی مقوا چسبانده و خشک میشود. هدف از استفاده این پوشش این است که از تماس غذا با مقوا جلوگیری شود. بیشترین موارد استفاده در بستهبندی غذاهای چرب و روغنی مانند: کباب، شیرینی و … است و برروی روکشهای روزنامه و تحریر کاربرد دارد. وزن این پوشش بین 10 تا 12 گرم است. به عنوان مثال: اگر وزن کاغذ روزنامه 45 گرم باشد بعد از پلی کردن 56 گرم میشود.
سخن پایانی
شرکت ملک مقوا تولیدکننده مقواهای بهداشتی با انواع روکش کرافت، روزنامه، سوپر، opp ، سوپر و… آماده ارائه مشاوره و اجرای سفارشات با بالاترین کیفیت است. شماره تماس: 03137483774