درباره محصولات

ظروف دوستدار طبیعت

ظروف یکبار مصرف

شاید برای شما هم تا کنون پیش آمده باشد که هنگام خرید از بعضی رستوران ها و فست فودی ها و یا کافی شاپ ها به جای استفاده از ظروف دوستدار طبیعت از ظروف غیر بهداشتی و پلاستیکی نامرغوب استفاده می‌کنند و هنوز هم استفاده از این ظروف پر خطر بسیار مرسوم است.

بسته بندی بخش بسیار مهمی از زندگی روزمره ماست که بخش عمده ای از این بسته بندی را ظروف دوستدار طبیعت پوشش می‌دهد ، زیرا از محصولات محافظت می‌کند و کیفیت انها را پایدار نگه میدارد.
در این چند سال اخیر شاهد پیشرفت چشم گیر صنعت تولید ظروف دوستدار طبیعت بخصوص ظروف پلاستیکی بودیم که این پیشرفت سبب ایجاد حجم بسیار بالایی از زباله های یکبار مصرف غیر قابل تجزیه در طبیعت شده‌اند و صدمات جبران ناپذیری به محیط زیست و همچنین سلامت موجودات زنده وارد شده است.
البته ممکن است که فروشندگان و مصرف کنندگان این ظروف به مضراتی و صدمات جبران ناپذیرشان کاملا بی اطلاع باشند، پس ما در این مقاله قصد داریم شما را باضررهای استفاده از ظروف پلاستیکی و فواید ظروف گیاهی و مقوایی آشنا کنیم و این ظروف دوستدار طبیعت را جایگزین ظروف پلاستیکی در زنجیره غذایی کشور کنیم.

ظروف‌های دوستدار طبیعت کدامند؟

برای آشنایی با ظروف دوستدار طبیعت بهتر است در ابتدا با انواع بسته بندی سازگار با طبیعت آشنا شویم .
بسته بندی‌هایی که اغلب سازگار با محیط زیست محسوب می شوند 3 دسته‌اند:

بسته‌بندی قابل استفاده مجدد:
هر نوع بسته بندی و ظرفی که مجدد قابل تمیز شدن و استفاده است.
مانند: بطری‌های شیشه‌ای شیر یا نوشابه که به سادگی تمیز و دوباره استفاده می شوند.

بسته‌بندی قابل بازیافت: این بسته بندی از موادی ساخته شده است كه معمولاً پس از پردازش و بازیافت می توانند دوباره مورد استفاده قرار گیرند.
مانند: شیشه ، فلز ، کارت ، کاغذ و …

بسته‌بندی زیست تخریب‌پذیر: هر ماده‌ای که به راحتی در خاک یا جو تجزیه می‌شود و بیشتر موارد به محل دفن زباله ارسال می‌شوند.
رایج‌ترین شکل بسته‌بندی زیست تخریب‌پذیر : مواد کاغذی مانند کارتن، کارتن موج دار (راه راه) و مقوا است.

معرفی پرکاربرد‌ترین ظروف و ویژگی آنها

1.ظروف یکبار مصرف پلاستیکی:

  • ظروف یکبار مصرف پلاستيكي در بروز بیماری‌های آلرژی زا و سرطان و بیماری‌های گوارشی بسیار موثرند.
  • این ظروف در برابر حرارت مقاوم نیستند و نمیتوان مواد غذایی داغ در آنها ریخت.
  • ظروف پلاستیگی در نگهداری طعم ، دما، شکل غذا پایداری ندارند.
  • ظروف پلاستیکی برای طبیعت بسیار خطرناک هستند و حدود 500 تا 1000سال طول میکشد تا در طبیعت تجزیه شوند.
  • وقتی تجزیه می‌شوند، ترکیبات مضرشان وارد خاک می‌شود و از طریق خاک وارد مواد غذایی و کشاورزی می‌شود و صدمات بسیار زیادی به مواد غذایی و بدن انسان وارد می‌کنند و این ظروف مصرفشان عواقب بسیار بد و خطرناکی برای انسان و طبیعت دارد.
ظروف یکبار مصرف پلاستیکی

2.ظروف یکبارمصرف فومی:

  • بهترین نوع ظروف برای نگهداری مایعات و غذاهای داغ هستندو واکنشی نسبت به حرارت ندارند.
  • مواد شیمیایی مضر را وارد غذا نمی کنند و به بدن انسان اسیب نمی‌زنند.
  • می‌توان این ظروف را در ماروویو گذاشت.
  • می‌توان در فریزر نگه داشت.
  • اما مدت زمان زیادی، بدون تغییر در محیط زیست باقی می مانند و تجزیه نمی‌شوند

3.ظروف یکبار مصرف کاغذی:

  • ظروف یکبار مصرف کاغذی قابل بازیافت هستند، اما معمولا حدود 20 سال طول می کشد تا در طبیعت تجزیه شوند.
  • جایگزین خوب و مناسبی برای ظروف پلاستیکی هستند ولی قیمتشان 2برابر است
  • این ظروف در فست فودها برای غذای بیرون بر مصرف می‌شود.
  • دمای غذا را پایدار نگه میدارند.
  • بسیار سبک هستند و حمل راحتی دارند
ظروف یکبار مصرف کاغذی

4.ظروف یکبار مصرف مقوایی:

  •  حفاظت از غذا در برابر آلودگی ها و جلوگیری از ورد و تکثیرشان در ظرف و غذا
  • محافظت از غذا در برابر فاسد شدن
  • پایداری طعم و عطر غذا
  • حفاظت از دمای غذا
  • پرکاربرد ترین ظروف در رستوران ها و فست فودها است . مخصوصا برای غذای بیرون بر
  • میتوان غذا را با ظرف درون فر گذاشت
  • دربرابر خوردن ضربات به ظرف مقاوم هستند

5.ظروف یکبارمصرف گیاهی:

ظروف گیاهی به راحتی تجزیه می‌شوند اما ممکن است این ظروف کمی بوی نشاسته دهند مخصوصا هنگام خوردن مایعات درون این ظروف، که این مورد میتواند یکی از نقطه های ضعف این ظروف باشد.

  1. تهیه شده از منابع تجزیه پذیری ماننده: نشاسته و ذرت و نیشکر و چغندر قند و سلولز و سلول‌های گیاهی
  2. حرارت و دمای بالا را به خوبی تحمل می‌کنند و مقاومت دارند.
  • آب در آنها نفوذ نمی‌کندو دارای خاصیت ضدآب هستند
  • پایدار در نگهداری طعم و بوی غذا هستند
  • قابل بازیافت هستند و سازگار با طبیعت
  • مواد سمی و خطرناکی ندارند
  • در زمان کوتاهی (6ماه) در طبیعت تجزیه می‌شوند
  • چون ترکیبات این ظروف گیاهی است پس با غذای داغ هیچ مواد مضری تولید نمی‌شود
  • در ترکیباتشان هیچ گونه مواد نفتی وجود ندارد.
  • بسیار سبک هستند.

نکته: تولید این ظروف در ایران همراه با روکش پلاستیکی انجام می‌شود که سبب تجزیه ناپذیر شدن و غیرقابل بازیافت شدن این ظروف می‌شود.

نکاتی درباره ظروف یکبار مصرف:

  1. سعی شود مصرف ظروف یکبار مصرف را تا حد قابل توجهی کاهش داد تا صدمات چشمگیر به خودمان و طبیعت کمتر شود.
  2. ظروف یکبار مصرف باید کاملا شفاف باشند.
  3.  ظروف را از مراکز معتبر با مجوز وزارت بهداشت خریداری کنید.
  4. ظروف باید از مواد اولیه مرغوب ساخته شده باشد و هنگامی که جلوی نور گرفته میشوند عاری از هرگونه لک و تیرگی باشند و مواد نامرغوب باشد.
  5. سطح ظرف باید مسطح باشد و عاری از هرگونه فرورفتگی و یا برجستگی باشد.
  6. ظروف یکبار مصرف پلاستيكي و فومی و کاغذی را سعی کنید که بسیار  کم مصرف کنید
  7. ظروف پلاستیکی یکی از عوامل اصلی بروز بیماریهایی همچون سرطان و بیماریهای گوارشی است.