جهان بیشتر از هر زمان دیگری به فناوری وابسته است و اینطور به نظر میرسد که دیگر نیازی به صنعت چاپ نباشد و پادکستها و کتابهای الکترونیکی جای کتابهای کاغذی را پرکردهاند. اما هنوز وابستگی ما به صنعت چاپ زیاد است، مثلا برای چاپ بسته بندی محصولات، از این رو خوب است تفاوت دو چاپ افست و دیجیتال را بدانید.
اگر در حال تحقیق درمورد چاپ و تولید جعبه برای محصولات خود هستید، نیاز دارید که با دوتا از معروفترین متدهای چاپ یعنی افست (یا لیتوگرافی) و چاپ دیجیتال و تفاوتهای آن آشنا شوید. هردو این روشها مزایا و معایبی دارند و شما با توجه به نیاز خود باید در مورد انتخاب یکی از آنها تصمیم بگیرید.
چاپ افست
چاپ افست رایجترین روش برای چاپ محصولاتی است که در تیراژ بالا تولید میشود. اگر میخواهید که طرح شما با رنگهای واقعی و خاص چاپ شود، (اصطلاحا چاپ پنتون) بهترین گزینه چاپ افست است. مثال: گاهی اوقات نیاز دارید که لوگوی خود را با رنگی خاص و ثابت بر روی جعبههای مقوایی مختلف چاپ کنید در این حالت بهترین راه استفاده از چاپ افست است. زیرا در این نوع چاپ میتوانید از یک رنگ ثابت برای تمام پروژههای چاپتان استفاده کنید.
فرآیند چاپ افست به این صورت است که طراحی محصول در قالب سیستم رنگی CMYK طراحی و سپس در لیتوگرافی صفحاتی از جنس آلومینیوم در قالب زینک ساخته میشود. سیستم رنگی CMYK یعنی که برای طرحهای چهار رنگ، چهار زینک مجزا(برای هر رنگ یک زینک) ساخته میشود.
بعد از تهیهی هرکدام از این زینکها باید آنها را جداگانه در قسمت برجهای رنگی دستگاه چاپی قرار داد. در این حالت هر زینک از یکی از چهار رنگ CMYK تغذیه میکند. با عبور از کاغذ از رولهای آغشته به رنگ در هر قسمت، رنگ مربوطه متناسب با درصد رنگی طرح اولیه بر روی کاغذ چاپ میشود تا در آخرین قسمت تصویر نهایی به وجود آید.
در تصویر زیر مراحل کار به صورت گرافیکی جهت درک بهتر نمایش داده شده است:

مزایای چاپ افست
- در این چاپ میتوانید از کاغذهای متفاوت استفاده کنید.
- امکان چاپ با تیراژ بالا و هزینهی پایین وجود دارد.
- کیفیت چاپ بسیار بالا است.
- در این روش، علاوه برسیستم چهار رنگ CMYK میتوان از رنگهای ساخته شدهی دیگری هم استفاده کرد.
معایب چاپ افست
- برای چاپ محصولات با تیراژ پایین بصرفه نیست.
- به دلیل نیاز به ساخت زینک، عمل چاپ زمان بر خواهد بود.
- زمانی که اپراتور چاپ اطلاعات را برای دستگاه چاپ تولید میکند، بعد از اینکه دستگاه شروع به کارکرد دیگر نمیتوان اطلاعات آن را تغییرداد و تا پایان کار اطلاعات اولیه به همان صورت قبلی چاپ میشود.
چاپ دیجیتال
نوع دیگری از چاپ که طرفداران زیادی دارد چاپ دیجیتال است. این نوع چاپ، مراحل زمانبر و پیچیدهی چاپ افست را ندارد و یکی از آسانترین روشهای چاپ است. در چاپ دیجیتال، جوهر به طور مستقیم روی سطح منتقل میشود. از طرف دیگر، چاپ دیجیتال فقط توانایی چاپ رنگهای سیاه، سفید و CMYK را دارد و قادر به چاپ رنگهای واقعی مانند پنتون یا HKS نیست. اگر کارچاپی شما نیاز به مطابقت کامل پنتون داشته باشد، چاپ دیجیتال گزینه مناسبی نیست.
پرینترهای لیزری و چاپ جوهرافشان نمونهای از چاپ دیجیتال هستند. چاپخانهها هم از همین دستگاه فقط در سایز بزرگتر، سریعتر و دقیقتر استفاده میکنند.

مزایای چاپ دیجیتال
- چاپ دیجیتال یک فرآیند سریع است.
- در تیراژ پایین بصرفه است چون هزینهی هرچاپ دیجیتال ثابت و مشخص است و چاپ در تیراژ بالا باعث کم شدن هزینهها نمیشود.
- کیفیت چاپ بسیار بالا است.
- امکان تغییراطلاعات در نسخههای مختلف وجود دارد. به عنوان مثال در چاپ دیجیتال میتوان اطلاعات دستگاه را شخصی سازی کرد و با استفاده از یک پایگاه داده به هر جعبه یا بستهبندی چاپ شده شماره، آدرس، کد و یا سایر اطلاعات منحصر به فرد خود را اختصاص داد.
معایب چاپ دیجیتال
- توان چاپ کمتری بر روی متریالهای مختلف دارد.
- چاپ دیجیتال از رنگهای استاندارد استفاده میکند.
- برای محصولات چاپی بزرگتر و در تیراژ بالا هزینه بر است.
چگونه میتوان بین چاپ افست و دیجیتال روش مناسب را انتخاب کرد؟
تااینجا هر دو چاپ را برای شما توضیح دادیم بااین وجود ممکن است همچنان این سوال برایتان مطرح باشد که مناسبترین روش برای کارچاپی شما چیست؟ در ادامه این مقاله به بیان نکات و سوالات خاصی که میتواند به شما در این انتخاب کمک کند میپردازیم.
1. حجم
حجم پروژه شما به چه میزان است؟
اگر پروژه شما بزرگ بوده و تیراژ بالایی دارد چاپ افست مناسب است و به شما محصول چاپی باکیفیت و با هزینهی کمتری را ارائه میدهد.
2. زمان
آیا عجله دارید؟
اگر قصد چاپ در لحظهی آخر را دارید از چاپ دیجیتال استفاده کنید. چون در چاپ افست به دلیل تهیهی زینک زمان بیشتری نیاز دارید.
3. تعداد محدود
آیا تازه شروع به کار کردهاید و سرمایهی محدودی دارید؟
اگر به تازگی کسب و کاری را شروع کرده باشید، احتمالا نمیخواهید برای جعبه و بستهبندی محصولات هزینهی بالایی پرداخت کنید ولی نیاز دارید که چاپ روی جعبهها باکیفیت باشد. در این زمان بهترین گزینه استفاده از چاپ افست است. برای چاپ روی جعبه در تعداد محدود بهتر است مقالهی چاپ لوگو روی جعبه تعداد کم را مطالعه کنید.
4. متریال سطح چاپ شونده
قصد چاپ برروی چه متریالی را دارید؟
آیا قصد دارید چاپ خاصی برروی جعبهها بزنید؟ یا قصد دارید کارچاپی در اندازه و برش خاصی داشته باشید؟
چاپ دیجیتال نسبت به قبل منعطفتر شده است. اما هنوز هم به پای چاپ افست نمیرسد. چاپ افست توان چاپ برروی متریالهای مختلف در سایز و برشهای گوناگون را دارد.
5. رنگ
آیا رنگ خاصی مدنظر دارید؟
اگر رنگ خاصی برای پروژه شما لازم است و نیاز دارید که از سیستم رنگ پنتون(رنگ طبیعی) استفاده کنید چاپ افست بهترین گزینه است زیرا چاپ دیجیتال تنها بهترین رنگ مشابه را به شما ارائه میدهد.
6. نمونه اولیه
آیا باید نمونههای اولیهی خود را مشاهده کنید؟
اگر قصد دارید که پیش از ادامهی چاپ پروژهی خود در ابتدا نمونهی چاپ اولیه را ببینید تا از کیفیت و استانداردهای مورد نظر اطمینان حاصل کنید، چاپ دیجیتال برتری دارد. زیرا در چاپ افست، به دلیل تهیهی صفحه و ترکیب رنگی، ارائه نمونه رنگی برای شما خیلیی هزینه بر خواهد بود.
کلام اخر
بااینکه سلیقههای فرد نقش مهمی دارد، اما با دانستن تفاوت بین چاپ دیجیتال و چاپ افست میتوانید تصمیم صحیحتری برای انتخاب چاپ خود بگیرید. اگر هنوز هم در انتخاب دچار تردید هستید و نیاز به مشاوره دارید میتوانید از طریق شماره تماس زیر با کارشناسان فروش ملک مقوا تماس بگیرید. شماره تماس: 03137483774